Vsako leto 10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Na naši šoli smo izvedli različne aktivnosti, s katerimi smo želeli osvetliti pomen le tega v sodobnem času. Duševno zdravje oz. dobro počutje, kot smo ga poimenovali z mlajšimi učenci 😊, je namreč za naš celostni razvoj zelo pomembno, saj nam pomaga, da smo uspešni v tem kar počnemo in da se lažje soočamo z vsakodnevnimi izzivi.

V delavnicah smo se usmerili tudi na krepitev medsebojnih odnosov in sicer tako, da smo se trudili pri posamezniku osredotočati na njegove dobre lastnosti ter ga hkrati sprejemati v njegovi drugačnosti. Če namreč zmoremo najti dobro v drugem, se tudi razumemo bolje. Prav tako smo iskali različne načine kako si v raznih stiskah lahko pomagamo sami oz. kje poiščemo pomoč, ko jo potrebujemo.

Devetošolci so ob obeležitvi dneva duševnega zdravja prejeli tudi priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje za samopomoč v stiski, ki je nastal v sodelovanju strokovnjakov NIJZ in Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor. Priročnik je hibrid med klasično knjigo in spletiščem #Tosemjaz, obogaten s QR kodami, ki mladega bralca vodijo do koristnih spletnih rubrik  in zvočnih posnetkov – vodenih izkustvenih vaj za samopomoč. Mladostnike tako opogumlja in jim približa univerzalne veščine za soočanje z izzivi vsakdana.