Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.  

Naša šola se je letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila. Na našem šolskem jedilniku so tradicionalna slovenska kosila pojavljajo večkrat na mesec.

Ob Dnevu slovenske hrane in Tradicionalne slovenskega zajtrka smo izvedli različne spremljevalne aktivnosti. V vseh razredih smo si ogledali posnetka o pomenu Tradicionalnega slovenskega zajtrka in predstavitev živil, ki jih zaužijemo na ta dan, in od kot jih dobimo. Učenci od 1. do 5. razreda smo izdelali kroglice iz suhega sadja, oreščkov in medu. Izdelali bomo tudi kostume čebelic, ki jih bomo predstavili v pustnem času. S pustnimi kostumi bomo sodelovali v natečaju, ki ga je razpisala Čebelarska zveza Slovenije. Učenci 4. in 5. razreda so izdelali sadna nabodala in obraze, za katere so uporabili sadje.

V 6. razredu smo pri uri gospodinjstva kuhali joto, kot tradicionalno slovensko kosilo. V okviru gospodinjskega krožka pa so učenci pripravili domačo začimbno mešanico iz zelenjave in pripravili nekaj jedi iz čajote.

 Pri čebelarskem krožku pa so učenci poslikali panjske končnice.