Tretji petek v novembru, 20. 11., smo tudi letos obeležili dan slovenske hrane s spremljajočim Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je bil letos že deseti po vrsti. Zaradi trenutne situacije smo ga izvedli malo drugače. Učenci razredne stopnje so na ta dan imeli dan dejavnosti. Sodelovali so pri pripravi zajtrka doma. Naučili so se, kako na lepši, ustvarjalen način sestavimo prtiček in nastali so čudoviti pogrinjki. Raziskovali so, kaj so najraje za zajtrk jedli njihovi starši ter stari starši. Seveda so tudi letos dan obeležili s petjem Čebelic. Dejavnosti so se nadaljevali v okviru podaljšanega bivanja, kjer so učenci lahko izdelali svoj plakat za Tradicionalni slovenski zajtrk.

Ta dan smo obeležili tudi 10. Unesco projekt Pletemo niti prijateljstva po dolgem in počez, saj se vsi zavedamo, da skrb za zdravje, poleg varne hrane vključuje tudi zdrav način življenja.  Tega so se v ustvarjanju dotaknili tudi učenci.

KRIZA

Kje so tisti časi,
ko smo hodili po vasi,
s prijatelji se igrali
in se na glas smejali.

Nič se nismo bali,
saj korone nismo poznali.
Zdaj je prišla, nas vse prestrašila
in v hiše stlačila.

Pa nič hudega,
enkrat bo odšla
in nam svobodo vrnila.

Si bomo maske nadeli,
razdaljo imeli
in za higieno skrbeli.

Bomo malo potrpeli,
da se bomo naslednje leto
lahko lepo imeli.

Spet se bomo igrali
in se na glas smejali.
Zato pridni bodimo
in se ukrepov držimo,
da se korone za vedno znebimo.

(Brina Zaman)

VIRUS

Virus je prišel
in zdravje nam vzel.
Še vedno se širi,
a ustavili ga bodo znanstveni viri.

Zato nosimo maske
in pustimo v trgovini lepe okraske.
Raje ostanimo doma,
dokler korona ne bo odšla.

Pomembna je tudi prehrana,
namesto čokolade raje banana.
Zdaj skupaj stopimo
in korone se znebimo.

(Tija Strojko)