V petek, 7. 10. 2023, smo obeležili Teden otroka, katerega osrednja tema je bila ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI.

Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet.
Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj”, odgovor pa se najpogosteje začne z “zato”, od tod tudi izvira naslov letošnje osrednje teme.

Miha Kos, ambasador Tedna otroka 2023 o radovednosti:

“Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: »USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK«! Lastne napake so najboljša šola. Na lastnih napakah se učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Einstein je dejal: »Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.

Na prireditvi smo v šolsko skupnost OŠ Kobilje sprejeli prvošolčke, nato pa nadaljevali v slogu osrednje teme Tedna otroka, ki je namenjen zabavi, dobri volji, smehu ter seveda radovednosti. Da ima vsak ZAKAJ tudi svoj ZATO, smo dokazali z zabavnim kvizom in izzivi.