Kobiljčani so že v davni preteklosti pokazali voljo, za čim hitrejši razvoj. Ob drugi naselitvi v sredini 18. stoletja so bili še vsi nepismeni, kar dokazuje listina shranjena v šoli. V letu 1853 je že veliko otrok obiskovalo šolo v sosednjem Dobrovniku, čeprav je bilo treba pešačiti dobro uro in to še skozi gozd. Še malo je bilo treba počakati in leta 1873 je bila zgrajena prva šola. Bila je lesena, otroci so pa imeli svoj prostor, kjer so nabirali prva znanja. Po dvajsetih letih, to je 1893 je vas dobila drugo šolo. Bila je zidana iz opek kobiljske opekarne. Pogoji za delo so bili veliko boljši.

stara šola
Šola zgrajena leta 1893

Danes je v njej tovarna, vendar je ohranila svojo značilnost. Naklon strehe in zunanje stene še vedno spominjajo na nekdanjo šolsko poslopje. Kobiljčani so hoteli še več. S skupnimi napori z željo in voljo po hitrejšem razvoju, so leta 1965 zgradili ponovno novo šolo. Učilnice so bile svetle, velike in tople. V stari šoli pa je še naprej potekal pouk tehnične in športne vzgoje.

šola 1
Šola zgrajena leta 1965
šola 2
Šola – september, 1998

In danes po 139 letih, od prve lesene šole, so pred nami kar tri lepotice. Sodoben vrtec z dvema igralnicama, čudovita telovadnica in povsem obnovljeno šolsko poslopje. Pogoji za delo so se sedaj bistveno spremenili. Vse to smo dosegli z velikimi napori ožje in širše skupnosti. Vsi skupaj težko verjamemo in še vedno mislimo, da so to le sanje. Pa ni res. Resnica je tukaj pred nami. Prepričani smo, da bo ta resnica privabila še več mladih, ki se bodo ustavili v naši idilični dolinici. Otroški smeh in živ žav pa bo dokazoval, da smo tu.
Vsem, ki ste nam pomagali uresničiti naše želje, se v imenu delavcev šole in vrtca iskreno zahvaljujemo.

šola 3
Prenovljena šola s telovadnico
šola 4
Novi vrtec

Energetska sanacija in sanacija fasade 2021

Obnova igrišča je bila septembra 2023