V mesecu aprilu smo preko lastne aktivnosti spoznavali čutila (okus, sluh, tip, vonj in vid). Nova spoznanja smo otrokom približali na zelo konkreten način: za urjenje sluha smo iskali, kje v igralnici je skrita budilka. Igrali smo se socialno igro Koga tipam?. Reševali smo zvočne uganke tako, da smo po zvoku prepoznali različne živali in naravne pojave. Pogovarjali smo se po telefonu, narejenemu iz dveh lončkov, povezanih z vrvico.

 Otroci so spoznavali, kako skrbeti za svoja čutila in izvedeli, kaj se zgodi, če čutilo ne deluje pravilno; s tem smo razvijali strpnost do gluhih.

Vid je res zelo pomembno čutilo. Ne predstavljamo si, kako bi bilo, če ne bi mogli videti svojih staršev, prijateljev, narave… Otroci so z zavezanimi očmi hodili po prostoru, pri tem pa so jim pomagali njihovi prijatelji. Ogledovali smo si različne vizualne iluzije. Pogovarjali smo se tudi o slepih in slabovidnih.

Pri spoznavanju čutila za voh, smo vonjali različne začimbe, sadje, zelenjavo. Otroci so slike začimbe/sadja/zelenjave najprej vohali nato poiskali pravo začimbo/sadje/zelenjavo na sliki.  V vodo smo dodali sladkor, sol, sok limone in sok  grenivke ter ugotavljali, ali je sladka, slana, grenka ali kisla. Eno dopoldne smo v vrtcu izvedli čajanko, kjer so otroci imeli možnost okušati med 20 različnimi okusi čajev.

 V vrečki  smo samo z otipom poizkušali prepoznati skrite predmete. Tipali  smo najrazličnejši material in tako spoznali, kaj je gladko, hrapavo, mehko in trdo. Otroci so opisovali svoje občutke ob dotiku na različno podlago.