23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libro). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Obenem pa je potekala tudi noč knjige. Noč knjige je slovenski in mednarodni projekt, ki se letos odvija že osmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta. Z nočjo knjige obeležujemo svetovni dan knjige. Njeno osnovno poslanstvo je z najrazličnejšimi kulturnimi dogodki promovirati branje knjige v vseh plasteh družbe.

Učenci so v podaljšanem bivanju ustvarjali na temo svetovnega dne knjige, razveselili pa smo se tudi fotografij knjižnih polic ter učencev, kako radi berejo knjige.

 Fotografije v galeriji.                                                                       

Tjaša Volmut