September je nacionalni mesec branja. V ta namen smo se odločili, da v sredo, 27. 9. 2023, z učenci 1. triade, izvedemo kulturni dan. V svojo sredino smo povabili dramsko pedagoginjo Ivo Nemec. Gospa Iva nam je pričarala pravo pravljično – domišljijsko potovanje.

Na začetku smo se ogreli s pantomimo, nato pa nadaljevali in urili domišljijo z zgovornimi kockami. Kaj hitro so se učenci potopili v svet domišljije in postali pravljično zgovorni.

V nadaljevanju nam je gospa Iva skozi diaprojekcijo slik in s pomočjo učencev pripovedovala še nam zelo znano pravljico Rdeča kapica. Da zgodbe lahko pripovedujemo na različne načine, smo ugotovili ob ogledu japonske zgodbe Tri čarovnije. Zgodbo je pripovedovala s pomočjo butaja (t.j. leseni oder). Učenci so tako spoznali edinstveno obliko pripovedovanja zgodb ob slikah – Kamišibaj. Ob pripovedovanju je vključila poslušalce in glasbila. Ker so želeli tudi učenci preizkusiti obliko pripovedovanja Kamišibaj, smo le-to storili ob pravljici Janček Ježek.

Učenci so kulturni dan zaključili z ustvarjanjem svoje zgodbe ob sličicah. Najprej so si v parih izmislili zgodbo in jo predstavili v obliki Kamišibaj. 

Učenci so doživeli lep in domišljijsko sproščen dan.